Slovensko družinsko podjetje Ahac d.o.o. je ponovno prejelo prestižni certifikat Teritorialne kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija za rumeno papriko in rdečo peso znamke DROGA. Certifikat potrjuje, da izdelki DROGA sledijo najvišjim standardom kakovosti ter so tesno povezani z bogato tradicijo in dediščino na območju Destinacije Jeruzalem Slovenija, znane po vrhunski krajini, pridelkih in edinstvenih okusih.
Certifikat Jeruzalem Slovenija je teritorialna kolektivna blagovna znamka, ki označuje lokalno kakovost in avtentičnost prleških pridelkov in izdelkov, ki so v vsakem koraku povezani z vrednotami domačnosti, gostoljubnosti in spoštovanja do narave. Nosijo ga samo tisti izdelki, ki izpolnjujejo stroge zahteve o izvoru in načinu pridelave. Potrošniki, ki izbirajo izdelke z znakom Jeruzalem Slovenija tako vedo, da podpirajo lokalno gospodarstvo in ohranjajo tradicijo, ki se prenaša iz roda v rod. Kot pojasnjuje Andrej Vršič, direktor Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport Občine Ormož, lahko certifikat prejmejo izdelki, ki pripovedujejo zgodbo o regiji in so narejeni z ljubeznijo do domače zemlje. Vsaj 70 % sestavin ali postopkov izdelave mora izhajati iz območja Lokalne akcijske skupine Upravne enote Ormož in Lokalne akcijske skupine Prlekija, 100 % pa iz Slovenije.
Za blagovno znamko DROGA, ki že od leta 2011, pod okriljem družinskega podjetja Ahac, prinaša na mizo kakovostne izdelke (vložnine, priloge in omake), ta certifikat predstavlja pomembno priznanje in potrditev zavezanosti lokalni skupnosti ter tradiciji. »Vložnine, priloge in omake DROGA niso samo del vsakdana, temveč tudi del posebnih trenutkov. S ponosom se pridružujemo nosilcem certifikata Jeruzalem Slovenija, saj tako še dodatno potrjujemo našo zavezanost h kakovosti, ki temelji na lokalnih sestavinah in preverjenih postopkih,« pojasnjuje David Lašič, ki je v imenu podjetja Ahac d.o.o. prevzel zaslužen certifikat.
Lokalna kakovost na vaši mizi
Podjetje Ahac je certifikat Jeruzalem Slovenija prejelo za dva izdelka blagovne znamke DROGA – vložene filete rumene paprike in rdečo peso.
Rumena paprika DROGA – polna okusa in bogastva narave
V kozarčkih filetov rumene paprike DROGA se nahaja paprika sorte Babura, ki jo pridelujemo na poljih lokalnih kmetij v vaseh Cvetkovci, Sodinci in Trgovišče v spodnjem Podravju. Tamkajšnja sončna polja zagotavljajo idealne pogoje za rast rumene paprike, ki omogočajo, da razvije sladkasto noto in intenzivno rumeno barvo.
Lokalni kmetje papriko posadijo konec februarja in jo skrbno negujejo skozi celotno rastno obdobje. Ko plodovi tehnološko dozorijo, jih ročno oberejo, saj samo tako ohranijo svežino in polnost okusa. Paprika nato prispe v Drogin proizvodni obrat Gosad, kjer jo v najkrajšem možnem času pod strogim nadzorom kakovosti in varnosti vložijo brez dodajanja konzervansov.
Rdeča pesa DROGA – škrlatni zaklad slovenskih polj
Rdeča pesa DROGA, ki je prav tako prejela certifikat Jeruzalem Slovenija, prihaja s prostranih polj vasi Obrež, Grabe in Središče ob Dravi, kjer jo pridelujejo lokalni kmetje. Uporabljajo sorto Bora F1, ki je znana po svoji škrlatni barvi in rahlo sladkem okusu. Pesa se seje večkrat letno, od marca do julija, pobira pa od julija do oktobra, kar omogoča svež pridelek skozi večji del leta.
Takoj po obiranju pesa pride v Drogin obrat, kjer jo vložijo po tradicionalnem receptu. Skrbno nadzorovan proces zagotavlja, da se ohranijo vse ključne hranilne vrednosti in naraven okus. Tudi rdeča pesa je pripravljena brez konzervansov, kar jo naredi odlično izbiro za tiste, ki cenijo naravno hrano brez dodatkov.
Pristna lokalna izkušnja, ki jo lahko uživate skozi vse leto
Fileti rumene paprike in rdeča pesa DROGA so več kot le dodatek k jedem. So izraz bogate tradicije in skrbi za lokalno pridelavo. Ker so pridelki vloženi brez konzervansov, so odlična izbira za ljubitelje naravnih okusov. Uporabljate jih lahko skozi vso leto kot prilogo k jedem, v solatah ali kot zdrav in okusen prigrizek.
Z rumeno papriko in rdečo peso DROGA na svoji mizi podpirate lokalne pridelovalce in uživate v hrani, ki odraža najboljše iz prleške pokrajine.